Nieuws mei 2012
Seven Interim & Consultancy verzamelt en selecteert elke maand, uit diverse media, relevant nieuws voor u.
Vrouwen op de werkvloer: mannen kunnen er maar niet aan wennen
Volgens Annemarie van Iren en Lizzy Venekamp, auteurs van het boek Op Glad IJs weten mannen zich geen houding te geven tegenover vrouwen op de werkvloer. De bedoelingen zijn goed, maar mannen benaderen vrouwen vaak veel te omzichtig en onderkennen vrouwelijk talent daardoor niet of niet voldoende. Volgens de auteurs zouden mannen minder hiërarchisch moeten denken, terwijl vrouwen hun mannelijke collega’s juist meer moeten overtuigen van hun kwaliteiten.
de Volkskrant, 30 april 2012
Nogal wat Nederlanders gaan dit jaar niet op vakantie
Bezuinigen doen we in Nederland óók op de vakantiebestedingen. Bijna één op de vijf Nederlanders zegt dit jaar niet op vakantie te gaan. De belangrijkste reden is voor de meeste van hen even vervelend als helder: geen geld.
Uit een enquête van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt dat één op de drie Nederlanders in 2012 één keer met vakantie gaat. Bijna één op de vier Nederlanders denkt dit jaar minder aan de vakantie uit te geven dan vorig jaar.
Het Financieele Dagblad, 28 april 2012
De Kunduz-coalitie en de arbeidsmarkt
In de laatste week van april viel het kabinet en de Tweede Kamer reageerde daar razendsnel op. De zogenaamde Kunduz-partijen (VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie) kregen binnen enkele dagen voor elkaar wat in zeven weken Catshuisberaad niet gelukt was: een bezuinigingspakket dat in 2013 het begrotingstekort moet terugbrengen tot 3%. Het akkoord houdt ook de nodige hervormingen op de arbeidsmarkt in.
Een kort overzicht:
- De aow-leeftijd gaat sneller omhoog. Al in 2013 gaat de pensioengerechtigde leeftijd met één maand omhoog en in de jaren daarna wordt de leeftijdsgrens verder verhoogd. Uiterlijk in 2019 komt de aow-leeftijd op 66 jaar, uiterlijk in 2024 op 67 jaar. In de periode die dan volgt, wordt de pensioenleeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.
- De werkgever gaat de eerste zes maanden de werkloosheidsuitkering van een ontslagen werknemer betalen. Daar staat tegenover dat de ontslagvergoedingen worden beperkt. Het deel van de ontslagvergoeding dat de werknemer niet meer krijgt, wordt gebruikt voor (om)scholing en van-werk-naar-werktrajecten. De duur en hoogte van de ww-uitkering blijven ongewijzigd.
- Voor de ambtenaren geldt twee jaar lang een nullijn; hun lonen worden dus niet verhoogd. Voor werknemers in de gezondheidszorg wordt een uitzondering gemaakt. Gerichte belastingmaatregelen moeten ook in de marktsector loonmatiging bevorderen.
- Hogere inkomens leveren een bijdrage aan het terugdringen van het begrotingstekort door een tijdelijke extra werkgeversheffing. De werkgeversheffing op excessieve vertrekbonussen wordt verhoogd van 30% naar 75%.
- Om de kwaliteit van leraren en schoolleiders te versterken, trekt de overheid 75 miljoen extra uit.
- De onbelaste reiskostenvergoeding en het onbelaste privégebruik van lease-auto’s wordt afgeschaft.
- De werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland hebben positief gereageerd op het bezuinigingspakket. Ze noemen het moedig en goed voor Nederland. FNV-voorzitter Agnes Jongerius was minder enthousiast. Zij is het er niet mee eens dat ‘onderwijzers, politieagenten en brandweermannen’ opnieuw de rekening gepresenteerd krijgen. Verder vindt ze het onbegrijpelijk dat de betrokken partijen het pensioenakkoord openbreken.
P&O Actueel, 27 april 2012
Ondanks alles hebben de ondernemers nog vertrouwen in Nederland
De recente kabinetscrisis heeft geen schade opgeleverd voor het optimisme in het vaderlandse bedrijfsleven. Volgens Nederlandse topondernemers als Jan Aalberts van Aalberts Industries en Jack de Kreij van Vopak hebben de politieke perikelen geen invloed op de orderportefeuille. Zij vinden dat ondernemers vooral naar zichzelf moeten kijken en niet naar de politiek. Ze zien het wel als een nadeel dat het buitenland zich zorgen kan gaan maken over een hogere belastingdruk voor bedrijven in Nederland.
De Telegraaf, 26 april 2012
De Duitse economie blijft ook dit jaar groeien
Europa’s grootste economie lijkt ook dit jaar te gaan groeien. Volgens de acht grootste economische instituten van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland komt de economische groei bij onze oosterburen in 2012 uit op 0,9%. Volgend jaar trekt de economie van Duitsland verder aan: de groei bedraagt dan waarschijnlijk al weer 2%. De economische instituten voorzien dat het met de overheidsfinanciën van Duitsland snel de goede kant op gaat.
Waar de meeste Europese landen grote moeite hebben om het begrotingstekort te beperken tot 3%, daalt het Duitse tekort dit jaar tot 0,6% en volgend jaar zelfs tot 0,2%. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is overigens iets minder optimistisch en denkt dat de Duitse groei dit jaar 0,6% zal bedragen. Voor de hele eurozone verwacht het IMF een economische krimp van 0,3%.
Het Financieele Dagblad, 19 april 2012
Sprechen Sie Deutsch?
In Nederland is steeds meer belangstelling voor het leren van de Duitse taal. De nog altijd groeiende Duitse economie speelt daarbij een belangrijke rol. Volgens het Goethe Instituut, dat de Duitse taal en cultuur buiten Duitsland probeert te bevorderen, is het aantal inschrijvingen voor cursussen Duits de afgelopen tien jaar verdubbeld.
Het instituut ziet sinds begin dit jaar zelfs een stijging van 20%. Zo zijn er veel Nederlandse piloten die een Duitse taalopleiding volgen. In Duitsland is de vraag naar piloten nog groot, maar bij de sollicitatieprocedure hoort een stevige taaleis. In het algemeen gaat de beheersing van het Duits in Nederland achteruit, onder meer doordat Nederlanders veel minder dan vroeger naar de Duitse televisiezenders kijken.
Duitsland is en blijft voor Nederland een belangrijke handelspartner en in de zakelijke contacten is vertrouwen belangrijk. Volgens het Goethe Instituut is zakendoen net iets makkelijker als je elkaars taal spreekt. Ook in andere landen, met name in Zuid-Europa, groeit de belangstelling voor het leren van de Duitse taal sterk.
P&O Actueel, 17 april 2012
Het kabinet gaat op zoek naar technici
Samen met het bedrijfsleven start het kabinet een offensief om zoveel mogelijk mensen ertoe te bewegen in de techniek te gaan werken of in de sector te blijven. De ministers Verhagen van Economische Zaken, Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben een reeks maatregelen aangekondigd om het dreigende tekort aan technisch personeel af te wenden.
Nederland komt tot 2016 zo’n 170.000 technici tekort. Het gaat daarbij om uiteenlopende beroepen als dakdekker, storingsmonteur en bankwerker. De komende tijd gaan technici een bezoek brengen aan basisscholen om het imago van de technische beroepen te verbeteren. Mavo- en havo-leerlingen krijgen de gelegenheid om naast school praktijklessen te volgen. In het mbo komt meer ruimte voor techniekopleidingen. De regering stelt verder extra geld beschikbaar voor scholen om de interesse van leerlingen in techniek te stimuleren.
ANP, 16 april 2012
Een fatale val komt nog regelmatig voor
Op bouwterreinen in ons land komen nog ieder jaar gemiddeld vijf mensen om het leven. Tientallen andere bouwvakkers houden blijvend letsel over aan een val van een ladder of steiger. De Inspectie SZW voert de komende weken extra controles uit op het gebruik van ladders en steigers op kleine bouwlocaties. De opvolger van de Arbeidsinspectie gaat vooral controleren bij bouwprojecten in binnensteden.
Uit een analyse van ongevallen in de afgelopen elf jaren blijkt dat timmermannen, schilders en monteurs de meest riskante beroepen zijn als het gaat om valpartijen in de bouw. Vaak is de oorzaak van een val een ladder of steiger die niet stabiel is neergezet. Ook komt het vaak voor dat iemand op een ladder met twee handen aan een klus werkt of iets zwaars tilt en zich niet goed kan vasthouden.
ANP, 16 april 2012
Het goede economische nieuws komt uit de Verenigde Staten
De Verenigde Staten lijken zich weer te ontwikkelen tot de drijvende kracht achter de groei van de wereldeconomie. Terwijl Europa dreigt af te glijden in de richting van een recessie en in China de economische groei vertraging oploopt, neemt het aantal nieuwe banen in Amerika weer toe. De aandelenkoersen stijgen, krediet is makkelijker te krijgen en het consumentenvertrouwen neemt toe.
De banengroei leidt tot hogere inkomens en de bestedingen groeien. In China koelt de economie inmiddels merkbaar af. In 2011 kwam het groeicijfer nog uit op 9,2 %, maar in 2012 groeit de Chinese economie naar verwachting met ‘slechts’ 7,5%. In de Europese Unie kromp de economie in het vierde kwartaal van 2011 met 0,3%.
Bloomberg Businessweek, 3 april 2012
Je baas beledigen op Facebook: geen goed idee
Het eerste Nederlandse Facebookontslag is een feit. Een werknemer van Blokker beledigde op Facebook zijn werkgever en dat kostte de man zijn baan. De werknemer had zijn baas om een voorschot op zijn loon gevraagd. Blokker weigerde het verzoek, waarop de man al op de werkvloer agressief reageerde. Thuis schreef hij op Facebook een bericht waarin hij Blokker en zijn teamleider beledigde.
Blokker schorste de werknemer en beëindigde uiteindelijk het dienstverband. De ontslagen werknemer heeft het ontslag aangevochten en beriep zich daarbij op de vrijheid van meningsuiting. De rechter stelde hem in het ongelijk en verwierp dus ook het argument dat het ging om een uiting in het privédomein.
P&O Actueel, 2 april 2012
Minder werk bij aannemers
De jongste conjunctuurmeting van het Economisch Instituut voor de Bouw laat zien dat banen gaan schrappen. Uit het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie, blijkt dat veel aannemers zich voorbreiden op saneringen, vooral als gevolg van de situatie op de woningmarkt die steeds slechter wordt. De orderportefeuille biedt bij de meeste aannemers nog uitzicht op een halfjaar werk, maar toch zegt 45% van de aannemers plannen te hebben om met minder personeel te gaan werken.
Cobouw, 2 april 2012
De economische crisis heeft gevolgen voor de verzuimcijfers
Onderzoek van Arbodienst 365 laat zien dat de economische crisis van invloed is op de verzuimcijfers. Zo neemt het psychisch verzuim een grotere plaats in binnen het totale verzuimcijfer. Daarnaast durven mensen zich minder snel ziek te melden, uit angst om hun baan kwijt te raken. Volgens 365 kost uitstel van verzuim ook geld, omdat mensen blijven doorwerken, terwijl ze dat eigenlijk geestelijk of lichamelijk niet meer aankunnen.
Arbo Magazine, 2 april 2012